Actueel
     
 


Intranet login

Reizen in Tibet is erg avontuurlijk!

Tijdens onze eerste reisdag in de landcruisers, van Lhasa naar Gyantse, gebeurde er van alles. Martijn schrijft hieronder over 'zijn' auto. Ik hou het bij de onze: Rik jan, Yolande, Frank, Masja en Pemba, onze goede chauffeur. Het uitzicht van de eerste pas, de Khamba-la (4797), was prachtig: het Yamdruk-tso, een turquoise meer omgeven met besneeuwde bergen. Snel daarna hield de asfaltweg op en reden we door kuilen, gaten in de weg en m.n. door het stof. Het o zo charmante mondkapje (zie reactie van Marjon op de website) ging weer op. Op de tweede pas, de Karo-la van 5054, stonden we naast een echte 7000-er. Echt imposant, en ik kan niet wachten om te gaan klimmen. De bergen in, want daar ben ik voor gekomen. Longarts Tineke kwam op de Karo-la met haar onvergetelijke saturatiemeter. Een paar van ons zaten redelijk laag, net in de 70%. Vandaag hadden er dan ook een paar last van de hoogte.

Daarna kwam de klapband. Rik Jan draaide zijn raampje open op het moment dat het gebeurde, daar kwam het natuurlijk van. Het was ook de enige band zonder enig profiel. Onze Pemba bleef heel relaxed, en de auto bleef gewoon midden op de weg staan. Na enige moeite kwam de reserveband, die er verdraaid goed uit zag (maar niet heus), onder de auto vandaan. Natuurlijk met hulp van Frank (die had een laurierboom naast de weg omgezaagd om als hefboom te gebruiken) en Rik Jan (maakte er foto's van). Yolande en ik hebben het 'event'gemanaged (dat doen we dagelijks, je moet doen waar je goed in bent). Nadat we onze De-ice vlag aan de boom hadden vast gemaakt met een echte bergsportknoop, zijn we veilig met vlag uit de auto naar Gyantse gereden. Het was een leuk dagje.

Masja

Dag 8 Lhasa - Gyantse

Vroeg in de ochtend betrok het de-ice expeditieteam de horde Landcruisers die voor het hotel stonden geparkeerd. Met 4 personen per auto werd koers gezet richting Gyantse. Een spectaculaire tocht ligt voor ons met een overschrijding van twee bergpassen. Bergachtig terrein wat dus een beroep doet op mens en materiaal. Met veel vertrouwen in de stuurmanskunst van onze chauffeur, wiens naam niet te achterhalen was ondanks verschillende pogingen van charmante de-ice dames, gingen we op weg. Bij het eerste stoplicht in Lhasa werd de man echter al zenuwachtig wat ons de indruk gaf dat ie niet echt op de hoogte was van de te volgen route. "Is ook onoverzichtelijk hier zeiden we tegen elkaar dus zal wel loslopen". Maar het avontuur begon pas.... Wat je dan meemaakt als expeditielid in een luid toeterende Landcruiser die met cruise-snelheid voornamelijk links rijdend door het Tibetaanse berglandschap dwaalt laat zich niet beschrijven. De climax van dit avontuur wordt bereikt als we tijdens de eerste grote afdaling ineens stilstaan met rokende remmen.. Via engineer Frank werd de man gewezen op hoe te remmen in de bergen. Met dit advies en met Parijs-Dakar snelheid (lees 40 km/h) werd na een lange stoffige middag via de ruige Southern Friendship Highway Gyantse bereikt. Hoe gaat dit avontuur verder? Zullen de de-ice dames de naam van onze chauffeur nog achterhalen en zal hij het gaspedaal nog vinden? Je leest het hier...

Martijn


bericht 1 voor Sabine Steffens door P.Brinkman
op 25/09/2005 11:29u
groeten aan Frank en Masja door Diny Blaauw
op 25/09/2005 12:20u
groeten door jan spaans
op 25/09/2005 13:28u
Erik succes door marietje
op 25/09/2005 13:39u
extra toevoeging door Patrick en Pieter
op 25/09/2005 14:28u
Veel succes door Bert Waage
op 25/09/2005 15:03u
berichtje door kim van der Meij
op 25/09/2005 15:05u
Slyhigh door Judith
op 25/09/2005 15:54u
groetjes aan Maarten Sprengers door Andre en Astrid
op 25/09/2005 16:18u
succes door s. en t. broers
op 25/09/2005 17:21u
Echt avontuur door Paulien
op 25/09/2005 17:47u
Hoi lieve Yolande.... door Arične Wildschut
op 25/09/2005 19:14u
Lieve Yolande door Marja Wildschut
op 25/09/2005 19:22u
Liefs uit Lelystad door Sylvian, Quinten en Ester Brill
op 25/09/2005 19:42u
Hallo papa,

Sylvian:
We zijn gisteren in V&D geweest bij het Prijzencircus. Daar hebben we nieuwe pantoffels voor mij gekocht. We hebben ze gekocht omdat het bijna dezelfde zijn die mama heeft, alleen een andere kleur. En de hockeywedstrijd had ik met 1-9 gewonnen van Leusden. Ik stond verdediger en ik had eigenlijk niets te doen. Vandaag hebben we kamers opgeruimd (een beetje)en ik ben bij Stefan geweest. 10 kusjes en knuffels van mij.

Quinten:
Papa, ik heb bij het prijzencircus een bak K'nex gekocht, het is heel leuk. Ik heb nu nog maar 1 euro over. Er zit ook een pullbackmotor bij. Ik had net mijn hoofd gestoten en ik wilde dat je thuis was. En nog heel veel kusjes en knuffels nog van mij.

Ester:
We doen een poging het huis weer een beetje op orde te krijgen om het zo daarna een beetje netjes te houden. Zoals je leest, vermaken we ons best wel. Je vader heeft vandaag gebeld en zend zijn liefs via mij. Donderdag gaat hij een weekje bijkomen in Duitsland (dinsdag krijgt hij de uitslag van het onderzoek). Ik heb hem beloofd een uitdraai te maken van jullie verslagen, zodat hij een beetje op de hoogte blijft. Ben benieuwd of de primatour werkte tegen de wagenziekte. Je kunt altijd nog proberen een herriestopper in je linkeroor te doen (jij bent rechts, dus linkeroor), dat schijnt ook te helpen. Ik weet dat je het liefst zelf rijdt op zulk soort wegen, dus helemaal meevallen zal het wel niet. Nog steeds zijn we niet gewend aan de rust in huis, al missen we al die telefoontjes niet. Heb maar een voorraadje films gehaald, dus we komen de week wel door. De kinderen krijgen taakjes voor de uren dat ze alleen thuis zijn, want mijn werkdagen worden vanaf nu door de vakantie van Josephine langer. Ik ga nu de kids voorlezen, eerst jullie dag van morgen, dan Otje. Ben erg blij met de foto, wat een coole man heb ik toch! Liefste kusjes, Je Ess.
Erik groetjes door Marietje
op 25/09/2005 20:41u
groeten door andre en saar
op 25/09/2005 21:34u
hart onderderiem voor Martijn door Marita Toonen
op 25/09/2005 21:47u
voor louisa door dorien woudenberg
op 25/09/2005 22:16u

<B>Klik op de plus (+) om je reactie toe te voegen!</B> Klik op de plus (+) om je reactie toe te voegen!
Hoofdsponsor


 
Topsponsors


 
>>  Ambassadeurs ...
 
>>  meer sponsoren ...
 
>>  Vrienden van ...
 
Samenwerking met


 
Uitgerust met


 >> 
Home
 
>> 
Contact
 
>> 
Nieuwsbrief ontvangen
 
>> 
Gastenboek
 
 
Sponsored by 2HV Solutions