Actueel
     
 


Intranet login

Wat is Astma?

Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Hierdoor kunnen mensen met astma last krijgen van benauwdheid, een ‘piepende’ ademhaling en hoesten. Dit gebeurt meestal in aanvallen. Zo’n aanval ontstaat als iemand in aanraking komt met bepaalde prikkels. De luchtwegen van mensen met astma zijn namelijk veel gevoeliger voor bepaalde prikkels dan de luchtwegen van gezonde mensen. Zulke prikkels kunnen allergische prikkels zijn (zoals huisstofmijt, huidschilfers van dieren, stuifmeel of pollen) of niet-allergische prikkels (zoals tabaksrook, vochtige en koude lucht). Ook kunnen mensen met astma benauwd worden door of na lichamelijke inspanning, dit heet inspanningsastma.

Aan astmaklachten is gelukkig vaak wat te doen. De meeste mensen gebruiken dagelijks ontstekingsremmers om te zorgen dat de luchtwegen minder gevoelig worden voor de prikkels. Soms gebruiken ze ook luchtwegverwijders die voorkomen dat de luchtwegen zich vernauwen, of bij een astma-aanval ervoor zorgen dat de vernauwde luchtwegen zich weer ontspannen.

 

Het lijkt voor de hand te liggen dat mensen met astma rust moeten houden, maar het tegendeel is waar. Door regelmatig bewegen bouw je een betere conditie op en leer je je ademhaling beter controleren. En daar hebben mensen met astma zeker baat bij. Wilt u meer weten over astma, kijk dan op www.astmafonds.nl

Marleen Verduyn, deelnemer De-ice

Hoofdsponsor


 
Topsponsors


 
>>  Ambassadeurs ...
 
>>  meer sponsoren ...
 
>>  Vrienden van ...
 
Samenwerking met


 
Uitgerust met


 >> 
Home
 
>> 
Contact
 
>> 
Nieuwsbrief ontvangen
 
>> 
Gastenboek
 
 
Sponsored by 2HV Solutions