Actueel
     
 


Intranet login

Ik ben Tineke Renkema, longarts in het Refaja-ziekenhuis in Stadskanaal.
Als je zoals ik van je werk én van bergen houdt, en graag samenwerkt met gemotiveerde mensen, hoef je nauwelijks uit te leggen waarom je voor De-ice kiest. Mét overtuiging.

In mijn dagelijkse werk ben ik een aanzienlijk deel van de tijd bezig met het uitdelen van goedbedoelde leefstijl-adviezen aan patiënten met astma en andere longaandoeningen. Niet roken, meer bewegen en luisteren naar je lichaam…. Deze adviezen vinden begrijpelijkerwijs maar helaas niet altijd evenveel gehoor. Het fantastische van de deelnemers aan deze astma-expeditie is dat zij die adviezen niet ingefluisterd hoeven te krijgen maar deze zelf juist actief en enthousiast uitdragen. Én daarmee laten zien dat het leven daardoor alleen maar leuker wordt en je mogelijkheden alleen maar groter. Een inspirerend voorbeeld voor anderen, dat merk ik in mijn praktijk nu al heel geregeld!

Het gedachtegoed van De-ice ondersteun ik van harte en daarom wil ik mij met alle middelen en mogelijkheden die ik heb inzetten om de deelnemers tijdens de grote reis in de Himalaya zo goed mogelijk medisch te begeleiden. Zodat ze hun missie kunnen uitvoeren en een droom kunnen verwezenlijken: uitstijgen boven hun eigen verwachtingen. Daarnaast zal ik mij tijdens de expeditie bezighouden met wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van hoogte op astma. De deelnemers hebben hun medewerking hieraan belangeloos toegezegd. Dit gebaar moet zeker tijdens deze expeditie niet worden onderschat: het zal een behoorlijke extra inspanning van hen vergen.

Tot nu toe heb ik erg genoten van alle voorbereidingen voor de expeditie, ook al was het wel hard werken. Het leven lijkt tegenwoordig nogal eens beperkt tot De-ice, werken, eten, slapen en De-ice….. Het bezig zijn voor de expeditie heeft ook al een nieuw werkwoord opgeleverd: De-icen (terug te vinden in de volgende versie van de dikke Van Dale). Maar de band met deze groep en de opgedane ervaringen zijn alle inspanningen meer dan waard. Natuurlijk zie ik ook erg uit naar het moment van vertrek. En hoop ik met mijn longartsen- en bergbeklimmershart dat ik straks mét de deelnemers van deze geweldige expeditie op de Noordcol van de Mount Everest zal staan!

Nabeschouwingen

De-ice is een niet meer weg te denken begrip in mijn leven. Eerst de lange, intensieve voorbereidingstijd. Daarna de grote reis waarnaar we zo lang hadden uitgezien. Hoe zou het gaan, wat zouden we allemaal gaan meemaken? Inmiddels zijn we terug, maar voor mij is de expeditie nog lang niet voorbij.

Het kostte mij veel moeite om de draad in Nederland weer op te pakken. Geen wonder met een hoofd vol heimwee naar en prachtige herinneringen aan de vijf fantastische weken in de Himalaya. Het hoogtepunt van deze expeditie was voor mij de geweldige sfeer in de groep. Gezelligheid, vrolijkheid, teamgeest, ruimte voor emoties en ruimte om jezelf te zijn - het was er allemaal, terwijl we wekenlang en vaak onder weinig comfortabele omstandigheden op elkaars lip zaten. Ik denk dat de uitgebreide gezamenlijke voorbereiding op deze expeditie en het samen trainen hierin een belangrijke rol heeft gespeeld: toen we vertrokken wisten we wat we aan elkaar hadden. Tweede hoogtepunt was het feit dat drie deelnemers met astma én onze kliminstructeur de Noordcol hebben bereikt onder bepaald niet gemakkelijke omstandigheden. Een groot persoonlijk en groepssucces! Een ander belangrijk hoogtepunt was dat iedereen weer heelhuids is teruggekeerd. Als je met eigen ogen ziet wat hoogte met de gezondheid van mensen doet en hoe kwetsbaar je dan wordt, besef je dat het ook anders had kunnen aflopen. Met het astma van de deelnemers ging het in het algemeen beter dan ik had verwacht of durfde te hopen. Als longarts ben ik bepaald niet overwerkt geraakt en de meeste medicijnen die we veiligheidshalve voor het “expeditiehospitaal” hadden meegenomen hebben we na afloop van de expeditie aan een ziekenhuis in Kathmandu kunnen schenken. Grote bewondering en waardering heb ik voor de deelnemers vanwege de enorme inzet die ze tijdens de expeditie hebben getoond om hun missie uit te dragen. Zo hoorde ik bijvoorbeeld nooit gemopper over het dagelijks invullen van de verschillende medische vragenlijsten of het meten van de zuurstofverzadiging in het bloed, noch over het ondergaan van longfunctie-onderzoek, wat op grote hoogte een zeer adembenemende ervaring is. De op deze manier verzamelde gegevens zijn uniek en zeer waardevol, bijvoorbeeld voor toekomstige bergbeklimmers met astma

Terug in Nederland was het geweldig om te merken hoe de mensen in mijn omgeving met de expeditie hebben meegeleefd. Nog dagelijks vragen mensen ernaar en vertel ik erover - elke keer opnieuw maar al te graag. Ik ben ook blij dat het allemaal nog niet afgelopen is. Er wacht mij nog een mooie maar flinke klus, namelijk het schrijven van een wetenschappelijk artikel over astma en hoogte aan de hand van de verzamelde gegevens. Daarnaast zie ik uit naar de nog komende “tastbare” herinneringen aan de expeditie in de vorm van het fotoboek en de documentaire. En natuurlijk naar de vele De-ice-reünieën die hopelijk nog gaan volgen!!

Hoofdsponsor


 
Topsponsors


 
>>  Ambassadeurs ...
 
>>  meer sponsoren ...
 
>>  Vrienden van ...
 
Samenwerking met


 
Uitgerust met


 >> 
Home
 
>> 
Contact
 
>> 
Nieuwsbrief ontvangen
 
>> 
Gastenboek
 
 
Sponsored by 2HV Solutions