Actueel
     
 


Intranet login

Davos: van Astma tot Alpinisme

Aan de De Ice Everst Noordcolexpeditie doen ruim dertig mensen met astma mee. Bij inschrijving was het alpientechnische niveau van deze mensen erg uiteenlopend en zelden voldoende om de uiteindelijke uitdaging veilig aan te kunnen gaan. Om de alpiene vaardigheden van alle deelnemers naar het  minimaal vereiste niveau te brengen wordt er regelmatig getraind, zowel individueel als groepsgewijs. In het late voorjaar van 2004 trainden we met z’n allen in de alpen.

Met als uitvalsbasis het Astmacentrum in Davos hebben we een week in alpien terrein doorgebracht. De eerste twee dagen werden gevuld met forse wandelingen boven de sneeuwgrens, daarna werd er drie dagen geoefend in alpiene technieken vanuit een berghut.

Reflectie
We waren in het late voorjaar in de bergen. Hierdoor was het in de dalen al zomers, maar lag er boven de 2.000 meter nog een fors pak sneeuw. Voor sommigen was dit de eerste kennismaking met sneeuw in de bergen. De sneeuw was vers gevallen en prachtig om te zien. Een van de belangrijkste leerpunten voor tochten op extreme hoogte diende zich daardoor ook meteen aan. Doordat de verse, extreem witte hellingen vrijwel al het licht weerkaatsten ervoer men aan den lijve de effecten van de zeer intense zonnestraling. Ondanks alle waarschuwingen met betrekking tot insmeren met zonnecrème en voldoende drinken waren er ’s avonds toch enkele lichte gevallen van een zonnesteek te bespeuren. Zoals gezegd: de praktijk blijkt hier ook weer de beste leerschool te zijn.
Door het lopen op hoogten tussen de 2.000 en 3.000 meter acclimatiseerden we aan de hoogte waarop we later in de week continue zouden verblijven. De wandelingen van de eerste twee dagen gingen door relatief eenvoudig terrein, dat door de soms kniediepe sneeuw erg zwaar begaanbaar was. Dit was een goede manier om kennis te maken met besneeuwd terrein, zonder dat de specifieke moeilijkheden van het klimmen meteen meetelden.

Zelfredzaamheid
Deze specifieke moeilijkheden kwamen ter sprake toen we vanuit de Tuoihutop pad gingen. Waar de trainingen tot nu toe verzorgd waren door twee Nederlandse bergsportinstructeurs annex expeditieklimmers namen nu twee Oostenrijkse berggidsen de leiding over, met name vanuit aansprakelijkheidsmotieven. Rondom de berghut werden er verschillende technieken geoefend, topbeklimmingen uitgevoerd en, in de avonduren, theorieonderricht gegeven.
De technieken die behandeld werden waren met name gericht op de zelfredzaamheid van de deelnemers, zoals het gaan aan vast touw, het leggen van een spoor, remmen bij een val in een sneeuwhelling en oriëntatievaardigheden. Daarnaast ervoer iedereen aan den lijve het verschil tussen een wandeling van 6 uur op het strand en een beklimming van 8 uur in diepe sneeuw met daarbij de gevolgen van al iets minder zuurstof in de lucht.

Binnen de totale groep deelnemers zijn mensen met een ruime alpiene ervaring en gebleken didactische capaciteiten. Binnen de trainingen worden zij apart opgeleid. De bedoeling is dat deze groep, A2FF, (Aid To Frank & Frank, waarbij Frank & Frank de twee genoemde bergsportinstructeurs zijn) een deel van de begeleiding van de totale groep op zich kan gaan nemen. Bij hun training wordt extra nadruk gelegd op bijvoorbeeld alpiene reddingstechnieken.

Een goed uitgangspunt (?) of zo…
Een alpenweek als deze geeft mensen een basis. Meer niet. Vergelijk het met het halen van een rijbewijs: pas als je zelfstandig op pad gaat, leer je echt rijden. Met name het aspect van de extreme hoogte in het Everestgebied op het menselijk lichaam zal nooit in Europa ervaren kunnen worden.
Iedereen heeft vanaf het eerste moment het advies gekregen zelfstandig zo veel mogelijk ervaring op te doen, het liefst op zo groot mogelijke hoogte. Na deze week in Davos en omstreken had iedereen voldoende kennis en ervaring om, langs diverse wegen, op basisniveau in de wereld van het Nederlandse alpinisme mee te draaien. Enkelen hebben dit afgelopen zomer al gedaan door deel te nemen aan activiteiten van de NKBV, (de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging) of aan commerciële bergsportreizen. De ervaringen van deze mensen stemmen zeer hoopvol voor hun slagingskans op de Noordcol van Mount Everest
 

Frank Husslage
Alpientechnisch begeleider De-Ice

Hoofdsponsor


 
Topsponsors


 
>>  Ambassadeurs ...
 
>>  meer sponsoren ...
 
>>  Vrienden van ...
 
Samenwerking met


 
Uitgerust met


 >> 
Home
 
>> 
Contact
 
>> 
Nieuwsbrief ontvangen
 
>> 
Gastenboek
 
 
Sponsored by 2HV Solutions