Actueel
     
 


Intranet login

Hoe is het allemaal is begonnen?

In februari 2003 werd in “Contrastma” (blad van het Astmafonds) een oproep gedaan: “Wie wil de Mount Everest beklimmen?”  Erwin Sengers, mede-eigenaar van buitensportcentrum “Ayers Rock” in Zoetermeer, zoekt ruim dertig mensen met astma die de Mount Everest in het Himalayagebergte willen beklimmen. “Iedereen heeft helden nodig”, stelt Sengers. Wanneer de klimtocht slaagt, is dat een geweldige stimulans voor mensen met astma. Het gaat hier om het beklimmen van de North-col van de Mount Everest, die op ruim zevenduizend meter hoogte ligt. 

“Bergwandelen en beklimmen is een enorm inspannende bezigheid waarbij iedereen op grote hoogte last krijgt van kortademigheid”. Mensen met astma weten als geen ander hoe zij hier mee om moeten gaan.  Bergbeklimmen kan mensen met astma  voor specifieke problemen, zoals inspanningsastma, plaatsen. Mensen met astma zijn ook bevattelijker voor luchtweginfecties en lopen hierdoor meer risico. De expeditie zal dan ook worden begeleid door een team van experts. Zo zullen een longarts, een fysiotherapeut en geroutineerde bergbeklimmers meegaan.Op 15 maart 2004 is de eerste bijeenkomst gehouden in een buitensportcentrum in Zoetermeer. Er waren 70 belangstellenden die een week later een selectiedag hebben ondergaan waarbij onder meer is gelet op:
  • Stabiel astma
  • Groepsgevoel/geen neiging de groep in gevaar te brengen
  • Stressbestendigheid
  • Motivatie om de expeditie vanaf het begin te willen opzetten

Gedurende de gehele dag zijn verschillende onderdelen bij de kandidaten getest. Na een longfunctiemeting is een parcours uitgezet waarbij onder andere is gelet op stressbestendigheid, sociaal gedrag, probleemoplossend vermogen en lichamelijke conditie. Verder bestond de dag uit een individuele vragenronde in groepsverband. Hierbij is met name gelet op sociale en communicatieve vaardigheden alsmede zelfreflexie.

Het bestuur van de stichting De-ice heeft, naar aanleiding van de prestaties, een selectie van 35 personen gemaakt uit de gegadigden die zich hebben opgegeven voor de beklimming van de North-col van de Mount Everest in 2005.

Op 12 april 2004 is de geselecteerde groep uitgenodigd  in “The Globe”  in Den Haag voor de aftrap van de expeditie. Uit het inleidend verhaal van Richard Westbroek blijkt vooral dat een goed getraind persoon zonder al te grote risico’s en op een verantwoorde wijze de North-col van de Mount Everest kan beklimmen. Na de inleiding zijn werkgroepen geformeerd en is een eerste aanzet gemaakt om de organisatie van de expeditie vorm te geven

Hoofdsponsor


 
Topsponsors


 
>>  Ambassadeurs ...
 
>>  meer sponsoren ...
 
>>  Vrienden van ...
 
Samenwerking met


 
Uitgerust met


 >> 
Home
 
>> 
Contact
 
>> 
Nieuwsbrief ontvangen
 
>> 
Gastenboek
 
 
Sponsored by 2HV Solutions