Actueel
     
 


Intranet login

Naam: Stefan Maas

Leeftijd: 43 jaar

Beroep:  Ik werk als huisarts in Oss en ben via het blad Contra-Astma in contact gekomen met de idee van Erwin Sengers (de initiatiefnemer van De-ice) om met een groep mensen met astma de North-Col van de Mount Everest te gaan beklimmen in september 2005; mij sprak het uitgangspunt: uitgaan van de MOGELIJKHEDEN, in plaats van de beperkingen, erg aan.

Astma: Zelf heb ik ook (inspannings)astma (en een huisstofmijtallergie) en ken mede daardoor persoonlijk de klachten die kunnen optreden, maar die vaak minder heftig zijn bij goede conditie (ik sportte voor De-ice ook al regelmatig).

Thuis: Ik heb twee kinderen (Tobias 7 jr en Bram 11 jr) en samen met mijn vrouw Jeanette (werkt 3 dg per week) zorg ik mede voor de kinderen (ik werk part-time 4dg per week in een groepspraktijk).

De afwezigheid voor een periode van vijf weken (ivm. de expeditie) is mede daardoor erg dubbel, enerzijds leuk, spannend en een uitdaging, anderzijds een zorg vanwege het ontbreken van mijn aandeel in het huishouden, de opvoeding en het persoonlijke gemis!

Training/voorbereiding: Ik bereid me voor doormiddel van hardlooptraining 1 uur per week en door fitness (met name steps en wat krachttraining) een tot twee keer per week.

Voorheen heb ik nooit geklommen, wel gewandeld in onder andere de Alpen; mede daarom is de uitdaging van de ontdekking van deze nieuwe top een "piek-ervaring"!

Door de vakantie en trainingsweek in Zwitserland is mijn normale trainings"schema" wat vertroebeld; dwz de afgelopen 3 wk heb ik niet meer hard gelopen ( deed ik voorheen 1 keer per wk 10km ) en ook geen fitness-krachttraining ( bestaat mn uit steps) meer gedaan ( deed ik 1-2 keer per wk ) ; ook mijn dikke knie rechts (opgelopen bij een uitglijder met volle bepakking) heeft daarin parten gespeeld; de dikte is gelukkig helemaal weg, wat rest is een gedeeltelijk tintelende/gevoelloze voetzool (waarschijnlijk door rekking vd zenuw die langs de buitenkant vd knie loopt) en dat zal wel wat langer duren.
Nu sinds deze week (begin augustus) weer gestart met steps en kracht-training (een keer per week) met name gericht op bovenbenen ivm de knie en de te verwachten belasting bij de expeditie straks (en dat ging gelukkig goed!), begin volgende week hoop ik weer te starten met hardlopen (kijken hoever 't lukt!).
de medicatie heb ik in Zwitserland en Italie minder gebruikt; dwz de Symbicort had ik niet dagelijks nodig en bij terugkomst in Nederland absoluut weer wel (waarschijnlijk tgv het vochtige weer en de daarbij goed gedijende huisstofmijt); mn voor hardlopen gebruik ik standaard extra Ventolin ( ter voorkoming van inspanningsastma ) en als neveneffect zou dit ook de prestatie verbeteren, vandaar dat 't op de dopinglijst staat. De Flixonase gebruik ik eigenlijk dagelijks ter voorkoming van een continu verstopte neus (ook huisstofmijtallergie).
 
Tips voor mensen met astma:
1. Niet gaan sporten als 't erg warm/benauwd is zomers (veel ozon/stikstofoxide in de lucht/smogvorming; en Nederland heeft al een heel beroerde luchtkwaliteit!); wil je toch gaan sporten doe 't dan 's ochtends vroeg (minder ozon in de lucht en dus betere luchtkwaliteit en minder kans op verslechtering van je astma/conditie).
2. Probeer bij benauwdheid tijdens 't sporten of direct erna eens uit of een puff (Ventolin/salbutamol of een andere luchtwegverwijder) 15 minuten voor het (duur)sporten meer lucht geeft tijdens en het  na  het sporten!

Hoofdsponsor


 
Topsponsors


 
>>  Ambassadeurs ...
 
>>  meer sponsoren ...
 
>>  Vrienden van ...
 
Samenwerking met


 
Uitgerust met


 >> 
Home
 
>> 
Contact
 
>> 
Nieuwsbrief ontvangen
 
>> 
Gastenboek
 
 
Sponsored by 2HV Solutions