Actueel
     
 


Intranet login

Beweging is de beste remedie tegen astma

Wie?
Els de Jager (57) doet sinds tien jaar aan bergbeklimmen. In september gaat ze de Mount Everest bedwingen, samen met dertig andere klimmers met astma.

Bergbeklimmen?
“Veertien jaar geleden maakten mijn man en ik voor het eerst een bergtocht in Zwitserland, van berghut naar berghut. De jaren daarna zijn we dat blijven doen, waarbij we iedere keer letterlijk hogere doelen zochten. Omdat we steeds vaker in precaire situaties terechtkwamen — steile wanden, diepe afgronden, gletsjers met gevaarlijke spleten — besloten we om te leren bergbeklimmen.”

Hoe doe je dat in Nederland?
“We hebben via de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging allerlei cursussen gevolgd. Dat zijn trainingen in de Ardennen en Zwitserland waarbij je leert omgaan met klimmaterialen, zoals touwen, pikhouwelen en stijgijzers. Ook leer je hoe je in de bergen gemakkelijk kunt bewegen, de beste route moet kiezen, hoe je je val kunt afremmen en iemand kunt redden.”

Want het is niet ongevaarlijk…
“Je moet goed opletten, weten waar je aan begint en in conditie zijn. In gletsjers zitten diepe spleten waarin je vervelend terecht kunt komen. Gelukkig is mij nog nooit iets ernstigs gebeurd.”

Is astma en klimmen geen rare combinatie?
“Nee, althans niet voor mij. Ik heb mijn astma volledig onder controle gekregen met medicijnen en ademhalingsoefeningen. Vijftien jaar geleden stak het bij mij ineens de kop op, zo erg dat ik nauwelijks nog een eindje kon wandelen. Terwijl ik mijn leven lang zeer fanatiek gesport heb, Ik heb zelfs ooit in de B-selectie van de nationale zwemploeg gezwommen.
Op het moment dat ik iets meer lucht kreeg door de medicijnen, ben ik weer gaan sporten. Ik ben ervan overtuigd dat beweging de beste remedie is tegen astma. Ik heb er sterke longen door gekregen die nu heel wat kunnen hebben.”

Zoals de Mount Everest?
“Ja, een geweldige uitdaging! We beklimmen hem via de Noordcol, met steile, soms loodrechte stukken. Dat wordt heel zwaar. Maar dat geldt voor alle klimmers, ongeacht of ze wel of geen aandoening hebben. En dat is precies wat we willen laten zien.”

Bergbeklimmen een sport voor jonge waaghalzen?
Welnee, de NKBV telt 60.000 leden waarvan bijna eenderde ouder is dan
50 jaar. Via deze vereniging kunt u diverse vakantiecursussen volgen waarmee u veilig leert klimmen en wandelen in de bergen.
Deze cursussen zijn er vanaf € 650,-. Als lid (ca. € 40,- per jaar) kunt u klimmateriaal huren en krijgt u korting op overnachtingen in berghutten. Kijk voor meer informatie op www.nkbv.nl. Hier vindt u ook de adressen van klimhallen in Nederland; voor ca.
€ 10,- kunt u kijken hoe hoog u komt.

Hoofdsponsor


 
Topsponsors


 
>>  Ambassadeurs ...
 
>>  meer sponsoren ...
 
>>  Vrienden van ...
 
Samenwerking met


 
Uitgerust met


 >> 
Home
 
>> 
Contact
 
>> 
Nieuwsbrief ontvangen
 
>> 
Gastenboek
 
 
Sponsored by 2HV Solutions