Actueel
     
 


Intranet login

Duivenaren op Mount Everest expeditie.

DUIVEN – Voor de Duivenaren Erik Sanders en Frank Rempe staat alles in het teken van 2005, want in de herfst van dat jaar gaan ze mee op de grootste Nederlandse expeditie naar de Himalaya, die er ooit heeft plaatsgevonden. Deze  ‘De-ice expeditie’, waarvoor 30 deelnemers en 10 – 12 begeleiders zijn geselecteerd heeft een bijzonder karakter: alle deelnemers hebben last van astma.

Toen Erik Sanders (36) in februari van dit jaar in het blad van het Astmafonds de oproep ‘Wie wil de Mount Everest beklimmen?’ zag staan, wist hij meteen dat dit een buitenkans was. Hij is – ondanks zijn astma - een enthousiast bergwandelaar, die zowel binnen als buiten Europa op flinke hoogten heeft gelopen. Hij is echter geen bergbeklimmer. Net als een aantal andere teamleden moet hij de komende twee jaar nog worden opgeleid tot basis-alpinist.

Frank Rempe (39) heeft een andere achtergrond. Hij is kliminstructeur bij de Nederlandse bergsportvereniging NKBV en werd door reisorganisator en Mount Everest-bedwinger René de Bos gevraagd om als begeleider op deze tocht mee te gaan. De begeleiders komen deels uit de wereld van de bergsport, maar deels ook uit de medische wereld, want aan de De-ice expeditie is ook een medisch wetenschappelijk team verbonden, dat onderzoek gaat doen naar de effecten van het hooggebergte op mensen met astma. Alle deelnemers hebben ‘stabiel astma’, dat wil zeggen dat ze met behulp van medicijnen een normaal leven kunnen leiden, zonder aanvallen. Ze richten hun leven bewust niet in naar de beperking die ze hebben, maar richten zich juist op de mogelijkheden die er wèl zijn. De expeditie gaat niet naar de allerhoogste top van de Mount Everest die 8848 meter hoog is, maar naar de North-col die op ruim 7000 meter ligt en die vanuit Tibet te bereiken is. Deze col is voor een goed getraind persoon zonder al te grote risico’s te beklimmen. ,,De gevaren zijn bij bergsport nooit helemaal uit te sluiten”, vertelt Rempe,  ,,je kunt altijd te maken krijgen met lawines, gletsjerspleten, noodweer of hoogteziekte”. Voordat de teamleden aan de ultieme klim beginnen gaan ze eerst via Nepal naar Tibet, waar ze een lange looptocht maken om rustig aan de hoogte te wennen en te acclimatiseren.

 


Op dit moment zijn de voorbereidingen voor de expeditie in volle gang. Er is een gedetailleerd organisatieplan geschreven en alle deelnemers hebben zitting in werkgroepen die onder meer verantwoordeljk zijn voor materialen, trainingen, pr en sponsoring. Ook in logistiek opzicht is het een enorme onderneming en dan moet het geheel ook financieel nog rond komen. Het voordeel is dat de teamleden uit alle mogelijke beroepsgroepen komen, zodat velen zich voor dát deel van de organisatie in kunnen zetten, waar ze beroepshalve al veel van weten. Daarnaast zijn er de komende jaren een aantal trainingsbijeenkomsten gepland, waarop de teamleden zowel fysiek als mentaal op de tocht worden voorbereid. Ook de teamspirit is van belang, want eenmaal onderweg ben je wel van elkaar afhankelijk.

Beiden hebben hoge verwachtingen van de expeditie. Erik Sanders noemt het ,,een enorme kans om één keer in je leven zó hoog te komen”. Hij gaat voor de prachtige natuur, de ruimte en de uitgestrektheid. Frank Rempe was al eerder in de Himalaya. Hij kent het gevoel van éénzijn met de natuur dat je daar krijgt en wil het dolgraag nog eens meemaken. Ook de totaal andere cultuur waarin je je bevindt spreekt tot zijn verbeelding. Meer info over de De-ice expeditie is te vinden op de website van de groep: www.de-ice.nl.

Liemers Vizier - woensdag 10 december 2003

Hoofdsponsor


 
Topsponsors


 
>>  Ambassadeurs ...
 
>>  meer sponsoren ...
 
>>  Vrienden van ...
 
Samenwerking met


 
Uitgerust met


 >> 
Home
 
>> 
Contact
 
>> 
Nieuwsbrief ontvangen
 
>> 
Gastenboek
 
 
Sponsored by 2HV Solutions