Actueel
     
 


Intranet login

Haaglanden - Astmapatienten gaan de Mount Everest bedwingen

Een expeditie van Nederlanders gaat in 2005 de Mount Everest beklimmen. Bijzonder detail: 35 van de expeditieleden zijn astmapatiŽnt. Eenderde daarvan komt uit Den Haag en omgeving. Behalve de 35 astma-patienten gaat er een zeer uitgebreid medisch team mee, voor onderzoek.

door onze Nieuwsdienst

DEN HAAG - De verstikkende benauwdheidsaanvallen die astmapatienten meemaken lijken op het eerste gezicht niet te combineren met een zware bergtocht. Aan de andere kant zijn astmapatiŽnten dankzij wilskracht en medicatie in staat om letterlijk en figuurlijk bergen te verzetten.
"Ik verwacht eigenlijk geen problemen", zegt Emile Dubois, longarts bij het Delftse Reinier de Graaf Gasthuis. "Mensen met astma hebben in principe een met gezonde mensen vergelijkbare constitutie. En alle factoren die een astma-aanval kunnen uitlokken, zoals huismijt, vocht of pollen, zijn in het hooggebergte afwezig."
Dubois behoort samen met Hagenaar Erwin Sengers, mede-eigenaar van het Zoetermeerse klimcentrum Ayers Rock en bergbeklimmer Renť de Bos tot het Haagse clupje organisatoren van wat op z'n minst een opmerkelijk initiatief mag worden genoemd.
Erwin Sengers kwam op het idee voor de unieke tocht, toen in zijn klimhal een groep kinderen met astma kwam klimmen. Een jongetje kreeg een behoorlijke aanval. "Ik had zo met hem te doen dat ik zei: 'zullen we samen door een rietje ademen tot het over is?' Dat viel zeker niet mee. Ik heb zelf astma, maar in een milde vorm. Toen dacht ik: het kan best zo zijn dat deze mensen, omdat ze dagelijks moeten knokken voor lucht, in het voordeel zijn op zo'n berg waar nauwelijks zuurstof is."
Segers plaatste een advertentie in Contrastma, het blad van het Astmafonds. Daarop reageerden 70 mensen, die tijdens een selectiedag uitgebreid werden getest. Er werd gelet op hun gezondheid, maar ook op stressbestendigheid, sociaal gedrag, probleemoplossend vermogen en algehele lichamelijke conditie. Uit deze belangstellenden is uiteindelijk een groep van 35 mannen en vrouwen tussen de 21 en 60 jaar geformeerd, die in september 2005 de noordcol van de 8848 hoge berg gaat bedwingen. De noordcol, aan de Tibetaanse zijde van de reus onder de bergen, is 7300 meter hoog. "De Mount Everest - deze kant althans - is geen moeilijke berg", meent Dubois. "Er hoeft nauwelijks gekletterd te worden. Men kan gewoon lopen met behulp van touwen." Bovendien gaat de expeditie 'slechts' tot net boven de 7000 meter. Daarboven wordt de lucht zo ijl dat bergbeklimmers in de problemen kunnen komen en zuurstofmaskers nodig zijn.
Uniek

De opmerkelijke expeditie krijgt de naam 'Dutch Expedition - Inspired by Climbing Everest 2005', of kortweg: De-Ice. De klimmers worden begeleid door Emile Dubois en prof. John B. West, expert hoogtefysiologie aan de University of Calofornia. Zij bestuderen onder meer de zuurstofopname bij astma op grote hoogte, evenals de stofwisseling in rust bij astma. "De resultaten van dit onderzoek kunnen van invloed zijn op de behandelmethode van astma", aldus Dubois. "Het astmacentrum in Davos is daarom erg geÔnteresseerd in deze expeditie."
In het hooggelegen Zwitserse kuuroord zal in het komend jaar zeker een trainingsweekend worden belegd. Ook worden er klimweekenden georganiseerd in de Ardennen. Plus natuurlijk de trainingen in Ayers Rock. "Op zich valt het met de voorbereidingen wel mee", denkt Dubois. "Een aantal mensen van de Nederlandse Bergsportvereniging zal de groepsleden de basale klimtechnieken bijbrengen."
Dubois noemt de expeditie uniek voor Nederland en daarbuiten. "Dit is echt nog nooit eerder gedaan. Er hebben zich zelfs al buitenlandse deelnemers aangediend. Het gaat ook niet zozeer om de sportieve prestatie, maar vooral ook om de ideologische en psychologische achtergrond. "Het is natuurlijk voor iemand met astma fantastisch om te kunnen zeggen: 'Ik heb astma, maar ik heb wel de Mount Everest beklommen'. Duidelijk maken dat je niet onder hoeft te doen voor 'normale' mensen is minstens zo belangrijk als de prestatie op zich."
Fotoboek
Een van de expeditieleden is de Rotterdamse persfotograaf Arie Kievit. Hij heeft nog nooit van z'n leven een berg beklommen. "Ik doe het voor de kick, en natuurlijk ook voor de foto's." De tocht moet namelijk een fotoboek gaan opleveren.
Vanaf zijn 17e lijdt Arie (38) aan allergie. Twee jaar geleden kwam daar plotseling ook astma bij: "Ik zat in Lille voor een expositie, en kreeg ineens een aanval. Ik heb de hele nacht naar lucht zitten happen, ik schrok me rot. Met zijn 'pufje' redt hij het nu in het dagelijks leven wel, maar bergbeklimmen - dat is toch wel even een ander verhaal. "Ik ben al vanaf juli bezig met conditietraining. Klimmen op een klimwand, strandlopen, dat soort dingen. Ook gaan we met de groep nog een keer naar Davos, om er te klimmen en er in de sneeuw te overnachten. Dat is goed voor het groepsgevoel. Want je stinkt straks allemaal een uur in de wind - je kunt niet douchen - en je moet in een klein tentje naast elkaar slapen. Dat moet je aankunnen. Ik bereid me dus ook mentaal voor. Zo lees ik boeken van en over klimmers, zoals het verhaal van een vrouw die de K2 heeft beklommen".
Ook Kievit heeft een uitgebreide selectieprocedure ondergaan. Een psychologische test maakte daar ook deel van uit. "Er was bijvoorbeeld een vraag: 'Als iemand zijn wanten kwijt is, wat doe je dan?' Nou, dan doe je bijvoorbeeld samen met ťťn paar, om beurten de wanten aan en uit. Of je gebruikt een paar sokken als wanten. Dat soort dingen. Ook wilden ze weten of je het zou accepteren als je door hoogteziekte niet verder kunt of mag."

Haagse Courant, 16/12/2003
© Wegener.NV 2003

Hoofdsponsor


 
Topsponsors


 
>>  Ambassadeurs ...
 
>>  meer sponsoren ...
 
>>  Vrienden van ...
 
Samenwerking met


 
Uitgerust met


 >> 
Home
 
>> 
Contact
 
>> 
Nieuwsbrief ontvangen
 
>> 
Gastenboek
 
 
Sponsored by 2HV Solutions