Actueel
     
 


Intranet login

Met astma op Mount Everest
Van een onzer verslaggevers

ROTTERDAM - Een expeditie van Nederlanders gaat in 2005 de Mount Everest beklimmen. Bijzonder detail: 35 van de expeditieleden zijn astmapatiënt.

Medisch onderzoek maakt deel uit van de tocht. De groep gaat de noordcol van de berg beklimmen, een top van 7.300 meter. De expeditie krijgt de naam ‘Dutch Expedition - Inspired by Climbing Everest 2005’, of kortweg: De-Ice.

De klimmers, allen zonder ervaring, worden begeleid door een longarts en een fysiotherapeut. Ervaren bergbeklimmers gaan mee omhoog.

Het initiatief is van Erwin Sengers, mede-eigenaar van buitensportcentrum Ayers Rock in Zoetermeer. Hij zette een advertentie in Contrastma, het blad van het Astmafonds. Tijdens de expeditie wordt onderzoek gedaan naar het effect van hooggebergte op astmatici. Bergwandelen en -beklimmen is slopend. Iederéén krijgt op grote hoogte last van kortademigheid. Mensen met astma weten als geen ander hoe ze daarmee moeten omgaan. Als de klimtocht slaagt, is dat voor mensen met astma een enorme stimulans, zo redeneert Sengers: ,,Iedereen heeft helden nodig.’’ Op 6000 meter hoogte zal medisch-wetenschappelijk onderzoek worden verricht onder leiding van dr. Emile Dubois, ondersteund door prof. John B. West, expert hoogtefysiologie aan de University of California

Voor de kick De Rotterdamse persfotograaf en expeditielid Arie Kievit heeft nog nooit van z’n leven een berg beklommen. ,,Ik doe het voor de kick, en natuurlijk ook voor de foto’s.’’ De tocht moet een fotoboek gaan opleveren.Vanaf zijn 17e lijdt Arie (38) aan allergie. Twee jaar geleden kwam daar plotseling ook astma bij: ,,Ik zat in Lille voor een expositie, en kreeg ineens een aanval. Ik heb de hele nacht naar lucht zitten happen, ik schrok me rot. Met zijn ‘pufje’ redt hij het nu in het dagelijks leven wel, maar bergbeklimmen - dat is toch wel even een ander verhaal. ,,Ik ben al vanaf juli bezig met conditietraining. Klimmen op een klimwand, strandlopen, dat soort dingen. Ook gaan we met de groep nog een keer naar Davos, om er te klimmen en er in de sneeuw te overnachten. Dat is goed voor het groepsgevoel. Want je stinkt straks allemaal een uur in de wind - je kunt niet douchen - en je moet in een klein tentje naast elkaar slapen. Dat moet je aankunnen. Ik bereid me dus ook mentaal voor. Zo lees ik boeken van en over klimmers, zoals het verhaal van een vrouw die de K2 heeft beklommen.’’

,,We hebben een uitgebreide selectieprocedure ondergaan, met een psychologische test waarbij stressbestendigheid en sociaal gedrag werden gemeten. Er was bijvoorbeeld een vraag: ‘Als iemand zijn wanten kwijt is, wat doe je dan?’ Nou, dan doe je bijvoorbeeld samen met één paar, om beurten de wanten aan en uit. Of je gebruikt een paar sokken als wanten. Dat soort dingen. Ook wilden ze weten of je het zou accepteren als je door hoogteziekte niet verder kunt of mag.’’

De deelnemers hebben allemaal zelf 1.000 euro gestort en storten nog maximaal 3.000 euro per persoon bij. Voor de rest worden sponsors gezocht.

Informatie over de expeditie op www.de-ice.nl De Rotterdamse fotojournalist Arie Kievit is een van de deelnemers.(Foto GPD)

Artikel uit Utrechts Nieuwsblad van 12-12-2003

Hoofdsponsor


 
Topsponsors


 
>>  Ambassadeurs ...
 
>>  meer sponsoren ...
 
>>  Vrienden van ...
 
Samenwerking met


 
Uitgerust met


 >> 
Home
 
>> 
Contact
 
>> 
Nieuwsbrief ontvangen
 
>> 
Gastenboek
 
 
Sponsored by 2HV Solutions