Actueel
     
 


Intranet login

Hoewel Nepal zeker ook prachtige kanten heeft moet ik zeggen dat Tibet op mij de meeste indruk heeft gemaakt. Waarom: Zowel het land, de cultuur als de mensen spreken mij aan. Na de landing op het vliegveld van Lhasa bekruipt je even het gevoel van saaiheid zoals je dat in de voormalige Oostbloklanden wel kon overkomen. Het vliegveld is zo eentonig en strak maar de contrasten worden, naarmate Lhasa nadert, steeds groter. Langzaam ontvouwt zich een land waar de tijd stil heeft gestaan. Zodra je weer buiten Lhasa komt wordt het land steeds ruiger, onherbergzamer, puur en ja …ook wel vijandiger. De grootsheid van de bergen en oneindigheid van de hoogvlakte gaan je voorstellingsvermogen te boven. Je voelt je steeds nietiger worden en misschien dat daarin ook de kracht schuilt. Je bent hier volledig op je zelf en wordt niet meer afgeleid door de alledaagse beslommeringen die ons hier in Nederland bezig houden. Dit zorgt er voor dat je zintuigen pas echt op scherp staan waardoor je zaken waarneemt waar je anders niet zo snel bij stil zou staan. Wat vooral op valt is dat de inwoners arm zijn en tegelijk ook rijk. Ze putten ontzettend veel steun uit het Boeddhisme en leven bij de dag. Iets wat wij ons absoluut niet meer voor kunnen stellen. Natuurlijk proberen zij bij iedere toerist die voorbij komt wat extra’s te halen maar nooit zullen zij hun waardigheid verliezen.

Teleurstellingen worden vriendelijk weg gelachen en ze zijn altijd wel in voor een “goed gesprek”, al is het met handen en voeten. Hoewel ze niet of nauwelijks Engels spreken wint de nieuwsgierigheid het duidelijk van de angst. Maar ook de hulpvaardigheid gaat ons verstand te boven (en dat zegt meer over onze cultuur) en pas als ze het jou naar de zin kunnen maken verschijnt weer die prachtige glimlach op hun gezicht. De levenswijze van Tibetanen en ook Nepalezen heeft een diepe indruk op mij gemaakt. Ik probeer nu ook in het dagelijkse leven mensen met meer respect te benaderen. Soms val je wel eens terug in een oude gewoonte maar dan is er direct die flashback naar Tibet en kan je de zaken snel relativeren.
Buiten de steden heeft de tijd wel heel lang stil gestaan. Hier is het Chinese asfalt nog niet opgerukt maar lang zal dat niet meer duren. Eens komt de tijd dat dankzij de vooruitgang busladingen vol Amerikanen met dollars komen strooien. Aan de ene kant zal het de Tibetanen natuurlijk een stuk welvaart geven maar of  Tibet er ook beter van wordt..........
Is er dan helemaal niets positiefs te zeggen over de Chinese annexatie van Tibet? Toch wel want door deze situatie zijn wij in het Westen meer dan ooit in contact gekomen met de Tibetaanse cultuur en daar kunnen we nog heel veel van leren.

Louis

Hoofdsponsor


 
Topsponsors


 
>>  Ambassadeurs ...
 
>>  meer sponsoren ...
 
>>  Vrienden van ...
 
Samenwerking met


 
Uitgerust met


 >> 
Home
 
>> 
Contact
 
>> 
Nieuwsbrief ontvangen
 
>> 
Gastenboek
 
 
Sponsored by 2HV Solutions