Actueel
     
 


Intranet login

Marleen gaat volgend jaar de North-col van de Mount Everest beklimmen, samen met 29 mensen die net als zijzelf astma hebben.

Vijf jaar geleden kreeg ik het regelmatig benauwd, zonder aanwijsbare reden. De longarts stelde de diagnose astma. Daar schrok ik van. Maar ik had gelukkig een lichte vorm, waar met medicijnen prima mee te leven valt. Ik inhaleer eens per dag medicijnen, die voorkomen dat mijn luchtweg verkrampt en ik een aanval krijg. Ik heb weinig beperkingen. Alleen als ik me bijvoorbeeld te hard inspan, merk ik het. Als het mistig is en ik hard moet fietsen om de trein te halen word ik kortademig. Ik ga dan even rustig zitten om bewust adem te halen.
In het blad van het Astmafonds las ik een artikel waarin ze op zoek waren naar mensen met astma die de Mount Everest wilden beklimmen. Het sprak me direct aan. Als ik erin slaag de North-col te beklimmen kan dat een stimulans zijn voor anderen met astma. Veel mensen denken dat het hebben van astma een beperking is, maar dat hoeft helemaal niet. En dat willen we met deze beklimming bewijzen.

Kortademig
“De Dutch expedition inspired by climbing Everst, kortweg De-ice, bestaat uit dertig mannen en vrouwen, van jong tot oud. Samen gaan we de berg op. De top van de Mount Everest is op 8850 meter hoogte, wij gaan naar de top van de North-col. Die ligt op 7066 meter. Om de allerhoogste top te halen, moet je ervaring hebben. Veel ervaring. Dat redden wij niet. Zeker niet in de twee jaar die we voor de tocht hebben uitgetrokken. Ik heb vroeger wel eens in de bergen gewandeld en geklommen, maar dat is niet voldoende voor deze expeditie. Echt gevaarlijk voor een onervaren beklimster? Nou, nee. Ik ben ook absoluut niet bang. En er gaan ervaren bergbeklimmers en medische begeleiding mee. Zodra we op 6000 meter zitten, wordt er medisch onderzoek verricht. Onderzoek naar kortademigheid. Het is bekend dat je op grote hoogtes kortademig wordt.
Waarom ik meega? Eigenlijk om twee dingen. Als ik vertel dat ik astma heb, reageren sommigen met de vraag of ik dit of dat wel kan. Dat wil ik niet. Ik wil niet zielig gevonden worden. Ik kan een berg beklimmen, misschien nog wel beter dan een gezond iemand. En ik weet als geen ander hoe het voelt kortademig te zijn en hoe ik daarmee om moet gaan. Maar, eerlijk is eerlij, ik ga ook mee omdat het een unieke ervaring is. Wanneer krijg je de kans om de Mount Everest te beklimmen? Nooit toch? Daar wil ik bij zijn!”

Sponsors zoeken
“De organisatie van de expeditie ligt bij ons zelf. Op deze manier zijn we er van begin tot eind bij betrokken. Zelf moeten we een bedrag van vierduizend euro neertellen, maar in totaal is er vierhónderdduizend euro nodig. We zijn momenteel dan ook druk bezig met de sponsoring. En we trainen veel. Ik heb eerlijk gezegd geen idee wat ik van zo’n enorme berg moet verwachten. Er bestaat natuurlijk altijd een kans dat we het niet halen, maar daar denk ik nog niet over na. Ons doel is om als groep die top te halen.”

Wie: Marleen Verduyn (21)
Beroep: studente biomedische wetenschappen
Relatie: ja
Typisch marleen: vrolijk, sportief, chaotisch, creatief en eigenwijs

 

Hoofdsponsor


 
Topsponsors


 
>>  Ambassadeurs ...
 
>>  meer sponsoren ...
 
>>  Vrienden van ...
 
Samenwerking met


 
Uitgerust met


 >> 
Home
 
>> 
Contact
 
>> 
Nieuwsbrief ontvangen
 
>> 
Gastenboek
 
 
Sponsored by 2HV Solutions