Actueel
     
 


Intranet login

Het is een gewone zondagmorgen medio april als de De-Ice* expeditieleden vanuit verschillende uithoeken in Nederland afreizen naar het plaatsje Mill. “Nooit van gehoord”,  zegt de één..  “Waar ligt dat in hemelsnaam”, zegt de ander…  “Nou”,  stel ik ze gerust,  “volg mijn routebeschrijving en het komt allemaal goed… en na vandaag vergeet je niet meer waar Mill ergens ligt!”

De vertrekdatum van De-Ice* (Dutch Expedition Inspired by Climbing Everest), de grootste en meest inspirerende expeditie ooit komt, steeds dichterbij en dus volgen ook de gezamenlijke techniek en conditietrainingen elkaar steeds sneller op. Na de meest recente conditionele test op Walcheren lag ditmaal de nadruk op het oefenen en herhalen van alle klimtechnische aspecten die van belang zijn bij een dergelijke expeditie.

In het kader hiervan was het De-ice expeditieteam te gast bij het veelzijdige sport-, health en evenementen centrum Fitland in Mill (www.fitland.nl).
 Het sportcentrum in Mill biedt naast de diverse sport, health en party mogelijkheden, de juiste faciliteiten om klimtechnisch en conditioneel te trainen voor een topprestatie zoals die waar De-ice voor staat.

Gedurende de dag waren de expeditieleden in groepjes actief op verschillende onderdelen die zich zowel op zeeniveau alsmede op soms “adembenemende” hoogtes afspeelden in en rond de grote centrale hal van Fitland.

Op de eerste plaats werd er geklommen op de klimwand.


Aan de hand van een vijftal gemarkeerde routes werden de basishandelingen die van belang zijn bij het veilig en verantwoord klimmen volgens NKBV richtlijn herhaald en geoefend.

Daarna was er nog voldoende gelegenheid voor eenieder om zijn fysieke grenzen weer eens op zoeken in een route naar keuze.

In een ander gedeelte van de hal was een vast-touw parcours uitgezet. Aan de hand van een dergelijk vast touw parcours kan er geoefend worden met stijgklemmen en aanverwante klimuitrusting.  Stijgklemmen worden in september/oktober tijdens de klim van het advanced basecamp naar Noord col van Mount Everest veelvuldig gebruikt om passages die afgezekerd zijn met een vast touw (verankerd in rots, ijs of sneeuw) veilig te overbruggen.  Het gebruik en de juiste toepassing van deze stijgklemmen wordt ter voorbereiding in verschillend terrein (alpien en niet alpien) geoefend.
Het uitgezette parcours slingerde zich door het sportcentrum. De doorkruiste omgeving wisselde van  exotische planten (die alleen op die specifieke hoogte groeiden) naar een terrein boven de boomgrens… af en toe met enkele mooie vergezichten. Via een soort trap uitgehakt in rots (met leuning), belandde de De-icers bij een lange bewegende hangbrug.  Deze brug moest middels vast touw worden overgestoken. Na een beheerste oversteek waar het houden van balans van essentieel belang was kwamen de deelnemers bij een verticale passage met touwladders. Via het doorklimmen van deze verticale passage met touwladders en het gebruik van vast touw kwamen de De-icers terecht op de Noord-col van de Fitlandse klimwand. Na het genieten van het uitzicht en de nodige top-foto’s diende er geabseild te worden om weer veilig op zeeniveau terug te keren.

Om het hoogte-element nog wat meer te benadrukken werd ook gebruik gemaakt van het spectaculaire high-rope (adventure) parcours. Dit klimparcours bestaande uit touwbruggen, balkbruggen en diverse houten obstakels en hangt op ongeveer 12 meter boven in de nok van de centrale hal.
 
In ongeveer 1,5 uur krijgen de De-icers hier een mix van concentratie, discipline, hoogte, techniek en uitdaging te verwerken. Dit alles na uitgebreide instructie en onder toezicht van ervaren instructeurs van Fitland.
Na 1,5 uur hoogteavontuur belanden de expeditie deelnemers vervolgens in een helikopter. Via deze helikopter en een sprong “over the edge” belanden de deelnemers vervolgens weer veilig op zeeniveau.

Aan het eind van de dag na een bewogen middag werd er door menigeen nog nagepraat over de obstakels, de kritische passages en de topervaringen van die dag en keert iedereen daarna weer moe en tevreden huiswaarts… met de blik voorwaarts gericht en met een bruisend dagje Mill in gedachten……

Concluderend kan ik als verslaggever van dit stukje expeditiegeschiedenis schrijven dat het een geslaagde en leerzame dag was en het De-ice weer een stapje dichter bij de daadwerkelijke expeditie van dit najaar brengt. Graag nog een speciaal woord van dank aan iedereen die aan deze dag heeft meegewerkt met in het bijzonder het team van Fitland!

Tot De-ice!

Martijn Pijnappels

Hoofdsponsor


 
Topsponsors


 
>>  Ambassadeurs ...
 
>>  meer sponsoren ...
 
>>  Vrienden van ...
 
Samenwerking met


 
Uitgerust met


 >> 
Home
 
>> 
Contact
 
>> 
Nieuwsbrief ontvangen
 
>> 
Gastenboek
 
 
Sponsored by 2HV Solutions