Actueel
     
 


Intranet login
 

Nederlanders met longziekte gaan Mount Everest bedwingen

MET ASTMA NAAR DE TOP

door RENÉ STEENHORST

 

 

Als geen ander kennen ze de pieken en dalen van astma – de beklemmende benauwdheid, de bijna-verstikking, de radeloosheid, de pijn. Toch treft een groep van zo´n 35 Nederlanders met een ´stabiele vorm van astma´ momenteel voorbereidingen om in het najaar van 2005 de ´northcol´ van de Mount Everest in Nepal te beklimmen.

Mensen met Astma die een berg willen bedwingen, toe maar. En dan nog wel de Mount Everest. Het lijkt een grap. De spitsvondigheden zijn dan ook niet van de lucht: ´Piepend naar de top´ en ´Gierend de gletsjer af´...

Maar het is geen grap, bepaald niet. „Het is zelfs bloedje-serieus”, menen Dave Brill (37) en Gerard van Asperen (43), leden van ´De-ice´, een afkorting die staat voor ´Dutch expedition inspired by climbing Everest´, of vrij vertaald: een Nederlandse expeditie die er lol in heeft een berg te veroveren.

Grote prestaties
„We willen laten zien dat iedereen in staat is tot grote prestaties, zo ook mensen met astma”, zegt Dave Brill uit Lelystad. Hij werd met astma geboren, moest eerst niets van medicijnen hebben, maar weet inmiddels dat ontstekingsremmers, luchtwegverwijdende middelen en tweemaal daags ´een pufje´ hem een normaal, bijna gezond leven hebben bezorgd. „Ik zal en moét het hoogste behalen waartoe ik in staat ben. En dat is dit!”
       

´Het is bloedjeserieus´


Gerard van Asperen uit Leiderdorp geeft toe nooit te hebben kunnen denken dat hij nog eens zou meedoen aan een expeditie naar de hoogste toppen van de wereld. Drie jaar geleden, op zijn veertigste, werd bij hem inspanningsastma vastgesteld. „Toen was ik bij het minste geringste kortademig, had luchtwegontstekingen, hoestte veel en had een piepende ademhaling.”

Nu zijn astma stabiel is, bereidt hij zich, via intensieve trainingen, met anderen voor op de beklimming van de Northcol op 7.000 meter hoogte. „Dat is de grens die we onszelf gesteld hebben. De top van de Everest ligt op zo´n 8850 meter, maar vanaf 7500 meter begint de ´zone des doods. Daar wordt de lucht onleefbaar ijl.” En: „Onze boodschap aan alle mensen met astma en andere longaandoeningen is: je moet niet denken vanuit je beperkingen, maar vanuit je mogelijkheden.” De expeditie zal vijf weken duren: vier weken wordt op diverse hoogten gewandeld door Tibet en Nepal. Dit om langdurig te kunnen acclimatiseren, voordat de ultieme klim begint.

De expeditieleden worden straks continu begeleid en geobserveerd door een team van artsen en ervaren bergbeklimmers. Een van die klimmers is René de Bos. Gedurende een aantal minuten stond hij in 1990 op de top van de Everest. Hij kent dus de weg. Op ongeveer 6.000 meter hoogte vindt nu wetenschappelijk onderzoek plaats. De Delftse longarts Emile Dubois zal, gesteund door een Amerikaanse hoogtefysioloog, de zuurstofopname bij astma op grote hoogte bestuderen, evenals de stofwisseling in rust bij astma.
              

Hoofdsponsor


 
Topsponsors


 
>>  Ambassadeurs ...
 
>>  meer sponsoren ...
 
>>  Vrienden van ...
 
Samenwerking met


 
Uitgerust met


 >> 
Home
 
>> 
Contact
 
>> 
Nieuwsbrief ontvangen
 
>> 
Gastenboek
 
 
Sponsored by 2HV Solutions