Actueel
     
 


Intranet login

Begin dit jaar was De-ice verpleegkundige Wemke van Karsen voor onderzoek drie weken in Nepal. Voor Nepalimed helpt zij plaatselijke medici bij het opzetten van een voorlichtingsprogramma in de strijd tegen longziekten.

“Dit is wel even wat anders…” dacht ik, terwijl ik onder het geloei van een buffel in mijn wandelbroek en bergschoenen, met steriele handschoenen, assisteerde bij een mini-operatie in één van de buitenposten van Dulikhel Hospital. Deze buitenpost ligt bovenop een bergtop in Baulde. Zo kunnen de mensen uit verschillende omliggende dalen er altijd terecht bij een opgeleide local. Eens per week komt er een medisch team vanuit Dhulikhel langs voor support.

Ik was in Nepal voor onderzoek naar longklachten, één van de meest voorkomende gezondheidsklachten in Nepal. In Dhulikhel Hospital, op de buitenposten en bij de mensen thuis heb ik via interviews inzicht gekregen in waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak van die longklachten: rook. De opgedane kennis over het rook- en kookgedrag van mensen, de ventilatie in hun huizen en de blootstelling aan rook zal de basis vormen voor een advies over het geven van preventieve gezondheidsvoorlichting.


Mukhtar Ansari

De gastvrijheid van de mensen die ik heb geïnterviewd was enorm, bijna overal werd ons thee aangeboden en via mijn tolk Mukhtar heb ik behalve over mijn onderzoek gelukkig ook met de mensen kunnen kletsen over van alles en nog wat.

Dhulikhel Hospital is een particuliere, non-profit instelling met een belangrijke voorbeeldfunctie in Nepal. Via de verschillende buitenposten wordt medische hulp en preventieve zorg voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar gemaakt.

Het ziekenhuis wordt daarbij, vanuit Europa, door Nepalimed ondersteund door het opleiden van lokaal Nepalees personeel en het leveren van materiaal, inhoudelijk advies en financiële middelen.

Voor meer informatie kunt u terecht op: www.nepalimed.nl.

Hoofdsponsor


 
Topsponsors


 
>>  Ambassadeurs ...
 
>>  meer sponsoren ...
 
>>  Vrienden van ...
 
Samenwerking met


 
Uitgerust met


 >> 
Home
 
>> 
Contact
 
>> 
Nieuwsbrief ontvangen
 
>> 
Gastenboek
 
 
Sponsored by 2HV Solutions