Actueel
     
 


Intranet login

Na dik twee jaar voorbereiding begint het moment van vertrek akelig dichtbij te komen. Als medelid van de commissie Training & Materiaal was ik mede-organisator van de laatste trainingsweek: de toets hoe alle expeditie-leden er voor staan. We wilden trainen op hoogte. Dus boven de 4000 meter komen. Zo hadden we keuze uit het Mont Blanc gebied, de Ecrins (zuidelijke Franse alpen), een gebied in Italie (Bernina) en een gebied in Zwitserland (Eiger, Mönch, Jungfrau). Na weer veel informatie verzamelen en overleg met de hutten werd besloten om Zwitserland weer met een bezoek te vereren.

En dus werd op zaterdag 16 juli koers gezet naar het mooie en nostalgische Grindelwald. Dit keer kwam iedereen op eigen gelegenheid richting die Schweiz. Om half drie ’s middags arriveerden de eersten op de mooie camping die loodrecht onder de beruchte Eiger Noordwand lag. Voor mensen die deze wand nog niet kennen; lees het boek De Witte Spin van Heinrich Harrer, en je weet waar we stonden. Tegen de avond was iedereen aanwezig en werd er tijdens het eten koken vrolijk bijgekletst binnen ons tentenkamp. Na het eten werd uiteraard het terras van de camping opgezocht voor een Erdinger Weißbier en er werd kennis gemaakt met het traditionele inschenken van dit overheerlijke vocht. Menig expeditielid heeft het ook geprobeerd, maar de lieftallige Frauleinen konden het net ietsje beter!

Zondagochtend vertrokken we voor onze inlooptocht. Dit om te acclimatiseren, kortom; wennen aan de hoogte. Het doel was de Eiger-Noordwand trail te lopen: met de eerste lift omhoog naar ruim 2000 meter, vandaar uit liepen we naar het Kleine Scheidegg op 2061 meter en verder onder langs de Eiger Noordwand om aan het eind weer af te dalen richting onze camping.

De volgende dag om 7 uur lopen we alweer: via prachtige groene alpenweides en vervolgens rotsachtig terrein naar onze eerste hut; de Glecksteinhut (www.gleckstein.ch) Het was een lange dag met veel hoogtemeters. Er moest dik 1100 meter gestegen worden. Een gemiddeld persoon stijgt 300 meter per uur. Dus voor die 1100 meter stond al 4 uur, neem daar nog eens de diepte bij die je loopt dan kom je op dik 5 uur lopen uit. En dat met een zware rugzak: een goede training. De eersten waren al rond het middaguur op de hut en konden van het prachtige uitzicht genieten. Vanaf de hut keek je op een grote gletsjer. En rondom de hut liepen zeer veel steenbokken. Om drie uur waren ook de laatsten gearriveerd en konden we onze intrek nemen in de hut. We hadden twee grote ‘lagers’. Een lager is een grote slaapkamer waar je met twaalf man kunt slapen. Je hebt dan niet allemaal een eigen bed, maar alle matrassen liggen aan elkaar. Dus zes man aan de ene kant, een gang ertussen, en zes man aan de andere kant. Als groep zijn we overeengekomen dat we, net als vorig jaar, een rustige kamer hebben en een snurk kamer, uitleg overbodig. ’s Avonds hebben we kennis gemaakt met onze Oostenrijkse gidsen: Gustl en Gerhold. Ook het personeel van de hut heeft een grote indruk bij sommigen achtergelaten. Er werd dus druk meegeholpen bij de afwas en het schoonmaken; en dat alles voor een extra toetje! Wat vrouwen al niet in mannen los kunnen maken!

Er werd helaas slecht weer voorspeld voor de dinsdag, dus bleven we vlakbij de hut. Na het ontbijt werden touwtechnieken herhaald en knopen gelegd. Daarna rotsklimmen. Op weg naar de rotsklimwand moest je dwars door een grote waterval. Om dit gemakkelijker te maken was er een soort Klettersteig aangebracht. Een klettersteig is een traject waar ijzerdraad gespannen is en er treden en grepen zijn aangebracht van metaal. Hier kun je jezelf aan zekeren (aan vast leggen) zodat je nooit ver kunt vallen. Tijdens het rotsklimmen werden ook evenwichtsoefeningen gedaan. Het lopen op rotsen vergt namelijk een groot portie vertrouwen in je voeten. Je kunt behoorlijk schuin staan op je zolen op een rots. Dit noemt men ook wel het lopen ‘op wrijving’. Dit betekent dus dat je vertrouwt op de grip/wrijving van je zolen en de rots. Ook werd het balanceren op lossen stenen geoefend.

Woensdag: eindelijk naar de gletsjer. Naast loopoefeningen op de stijgijzers werd ook een steile ijswand beklommen. Als laatste onderdeel hadden de Oostenrijkse gidsen een traject in een gletsjerspleet uitgezet. Dit hadden ze beveiligd met vast touw zodat iedereen zich kon zekeren voordat men afdaalde in de spleet. Voor de meeste was dit een fantastische ervaring om een spleet van binnen te zien. Door het absorberende licht vertoont het ijs zich daar in vele kleuren.

Vroeg afdalen naar de camping: voor het eerst in dagen weer een douche en schone kleren. En meteen weer door omhoog met het treintje naar het Jungfraujoch. Dit is een beroemd spoortraject wat iedere dag overspoeld wordt met Japanners. Het treintje gaat dwars door de Eiger Noordwand en maakt daar ook een 180˚ bocht om vervolgens op het joch uit te komen. Wij gingen richting de Mönchjochhut. Omdat de hut maar drie kwartier lopen is gaan er ook veel toeristen naartoe. Je komt dus de leukste dingen tegen. Zo kwamen wij een Japanner tegen die met blote voeten in sandalen over de sneeuw liep. Hij had toch wel koude voeten gekregen en had daarom zijn handschoenen over zijn voeten gedaan! Op de hut aangekomen merkten sommigen toch wel de hoogte. Je gaat dan ook in 2 uur tijd van 1100 meter naar 3600 meter. Veel drinken dus. En proberen goed te slapen.

 

Het eind van de week: een klein topje (de Walcherhorn) en onze eigen ‘Noordcol’ van de Eiger. Deze ligt op 3800 meter. Het was een schitterend stuk met gigantische spleten. Natuurlijk wilde iedereen in een spleet hangen dus hebben we volop spletenbergingen geoefend. Het redden van iemand uit een spleet wordt ook wel Seilrolle genoemd. Je maakt een soort katrol om iemand makkelijk uit een spleet te kunnen trekken. Direct uit de spleet gingen we weer terug met het treintje. Heerlijk is het om al die toeristen de neus te zien optrekken van onze lichaamsgeuren. Dat geeft een zeer voldaan gevoel. Weer een week dichterbij vertrek naar Nepal!!

Rik Jan

Hoofdsponsor


 
Topsponsors


 
>>  Ambassadeurs ...
 
>>  meer sponsoren ...
 
>>  Vrienden van ...
 
Samenwerking met


 
Uitgerust met


 >> 
Home
 
>> 
Contact
 
>> 
Nieuwsbrief ontvangen
 
>> 
Gastenboek
 
 
Sponsored by 2HV Solutions