Actueel
     
 


Intranet login

Namasté! Summit Hotel welcomes De-ice! Een puja als welkomsceremonie, een kata (zijden sjaaltje) ter afscheid, op vele manieren hebben wij kennis mogen maken met de Nepalese cultuur. We reisden door Tibet, maar hebben ook Nepal leren kennen. Even wat wetenswaardigheden:
 
Het Himalayan Kingdom of Nepal is het enige Hindoe koninkrijk ter wereld. Het ligt ingeklemd tussen de twee Aziatische grootmachten China en India. Het land is smal maar zeer langgerekt en is qua omvang vier maal zo groot als Nederland. Nepal kent door haar enorme hoogteverschillen een unieke variëteit aan klimaten en landschappen. Zo heerst er in de laagvlakten (onder de 500 m) een heet en subtropisch klimaat, in de heuvelgebieden is het subtropisch en in de bergen (max. hoogte 8.848 m. / Mount Everest) heerst een alpenklimaat. Vanwege haar uitgestrektheid en de immense bergketens, zijn grote gebieden van Nepal onbewoonbaar. In totaal heeft Nepal naar schatting 24 miljoen inwoners. De bevolking is echter zeer ongelijk over het land verdeeld. Slechts een tiende van de populatie leeft in het Himalayagebied. Het betreffen voornamelijk semi-nomaden of stammen die handel drijven tussen Zuid-Nepal en Tibet. De bevolkingsdichtheid is het grootst in Kathmandu. De hoofdstad telt 1 miljoen inwoners en is het belangrijkste handelscentrum, waardoor er veel werk is. Dit is de reden dat met name jonge mannen uit de afgelegen dorpen wegtrekken om hun geluk in de stad te beproeven. (bron: www.nepal-academy.nl)

 

Nepal kwam voor ons tot leven door het contact met de sherpa’s, ons verblijf in Kathmandu en de terugreis dwars door het land. Het zijn de alledaagse dingen die het land mijns inziens het best beschrijven:

  • wakker worden met subtropische oerwoudgeluiden en zingende kinderstemmen.
    de nationale groet: Namasté (ik groet de boeddha in jou)
  • verkeerschaos, veelvuldig gebruik van claxons, maar nergens de irritatie die daar in Nederland bij gepaard zou gaan
  • een hoop slachtafval open en bloot op straat naast een sieradenwinkeltje en spelende kinderen
  • de armoede en het zware leven in de dorpen waar we doorheen reden
  • tegelijkertijd de opgewektheid en vriendelijke uitstraling
  • het liedje wat de sherpa’s vaak zongen: ‘Resham Phiriri’ 
  • bescheidenheid en dienstbaarheid waar wij allen iets van kunnen leren

Nepal, een prachtige natuur, een intrigerende cultuur. Ik ben verschrikkelijk nieuwsgierig geworden en ga zeker nog eens terug!

Lenna


 

Hoofdsponsor


 
Topsponsors


 
>>  Ambassadeurs ...
 
>>  meer sponsoren ...
 
>>  Vrienden van ...
 
Samenwerking met


 
Uitgerust met


 >> 
Home
 
>> 
Contact
 
>> 
Nieuwsbrief ontvangen
 
>> 
Gastenboek
 
 
Sponsored by 2HV Solutions