Actueel
     
 


Intranet login

Astmapatiënten beklimmen Mount Everest


Warmond.In februari 2003 werd in Contrastma, het blad van het Astmafonds een oproep gedaan:’wie wil de Mount Everest beklimmen?’Hoewel het hier om de Noordcol gaat die op exact 7400 meter hoogte ligt en de ‘gemakkelijkste’ weg naar boven zou zijn is zo’n beklimming natuurlijk geen peulenschilletje.
De leiding van deze bijzondere expeditie is in handen van René de Bos die de afgelopen 15 jaar in totaal zo’6 jaar al doorgebracht heeft in het boeiende en mysterieuze Himalayagebergte.Zo gefascineerd werd hij dat deze kennismaking zijn leven helemaal op zijn kop zette. Van biochemisch researchanalist werd hij organisator van reizen naar de Himalaya en Nepal in het bijzonder en is sindsdien actief betrokken bij talloze expedities en trektochten met beklimmingen.
Deze uitdaging voor astmapatiënten is een wetenschappelijke expeditie waarbij onderzoek wordt gedaan naar het effect van het hoogtegebergte op mensen met deze aandoening. Want bergbeklimmen is een reuze inspannende bezigheid waarbij iedereen op grote hoogte last krijgt van kortademigheid. Mensen met astma weten als geen ander hoe zij hier mee om moeten gaan. Natuurlijk kan deze sport mensen met inspanningsastma voor specifieke problemen plaatsen. Bovendien is deze groep ook bevattelijker voor luchtweginfecties en lopen hierdoor meer risico. Daarom zal de expeditie dan ook begeleid worden door een longarts, een fysiotherapeut en geroutineerde bergbeklimmers. Ook werkt de groep mee aan een medisch onderzoek om de werking van medicijnen op grote hoogte te testen.

Op 15 maart 2003 werd er een eerste bijeenkomst georganiseerd voor 70 belangstellenden die wel wat voor dit avontuur voelden. Aansluitend is er een selectiedag gehouden waarbij gelet werd op de motivatie om de expeditie vanaf het begin mee te maken; stressbestendigheid en groepsgevoel. Groepsgevoel wil zeggen dat een individuele deelnemer onder welke extreme omstandigheden dan ook nooit de neiging mag krijgen om de veiligheid van de hele groep in gevaar te brengen. Natuurlijk speelde de lichamelijke conditie ook een grote rol. Ook moeten de klimmers een stabiele vorm van astma hebben.
Warmonder Rob van der Meij is een van de bevoorrechte 35 klimmers die in 2005 mee omhoog gaat. Van der Meij heeft vroeger veel last gehad van astma. Toen had hij bij aanvallen vaak het gevoel dat hij er in zou kunnen stikken.”Sport heeft me daar reusachtig bij geholpen. Nu heb ik er nog maar 2 tot 3 keer per jaar last van. Gelukkig kort en minder hevig. Daarom wil ik andere astmapatiënten niet alleen vertellen maar ook laten zien waartoe je ondanks je beperkingen allemaal in staat bent. Want je moet altijd uitgaan van je mogelijkheden.”Van der Meij is druk bezig met een trainingsprogramma waarvan hij de intensiteit steeds verder opvoert tot het grote moment daar is. Nu loopt hij nog maar één keer in de week hard en maakt in de weekenden wandelingen van ruim twee uur. Ook staat in maart nog een weekend met de hele groep in de Ardennen op het programma om met een flink zware bepakking te gaan lopen. Over een paar weken wordt ook op de fiets getraind en vanaf september 2004 gaat hij een jaar lang naar een sportschool om echt de puntjes op de i te zetten.
Als in september 2005 de leden van de Dutch Expedition-Inspired bij Climbing Everest 2005 afgekort tot De-ice vanaf Schiphol naar Nepal vertrekken heeft de totale voorbereiding ruim twee jaar geduurd. Het gaat bij het slagen van zo’n expeditie niet alleen om lichamelijk maar ook om financieel uithoudingsvermogen. De werkgroep sponsering werkt op volle toeren om de benodigde gelden binnen te halen. ”Iedereen die meer wil weten over De-ice en alles wat dat mee samenhangt moet mij maar even bellen. Tel 071 3010235”,zegt Van der Meij enthousiast.”Enne, als we september 2005 boven zijn zorg ik voor een mooie groepsfoto voor de krant. Kan iedereen zelf zien dat we het gefikst hebben. Dat geeft andere astmapatiënten toch ook weer een steuntje in de rug. Want je kunt echt vreselijk veel als je maar positief uitgaat van je mogelijkheden”.

Warmonder,
14 april 2004,
J van Rij

Hoofdsponsor


 
Topsponsors


 
>>  Ambassadeurs ...
 
>>  meer sponsoren ...
 
>>  Vrienden van ...
 
Samenwerking met


 
Uitgerust met


 >> 
Home
 
>> 
Contact
 
>> 
Nieuwsbrief ontvangen
 
>> 
Gastenboek
 
 
Sponsored by 2HV Solutions