Actueel
     
 


Intranet login

Duivenaren Erik Sanders en Frank Rempe bereiden zich voor op de beklimming van de Mount Everest.

Astma houdt klimmers Mount Everest niet tegen

In september 2005 gaat een groep van veertig onervaren bergbeklimmers de Mount Everest op. Gebrek aan ervaring houdt ze niet tegen, evenmin als de ziekte astma. Erik Sanders uit Duiven is één van de deelnemers: "Wij gaan uit van onze mogelijkheden en niet van de beperking die we door astma hebben."

Sanders las in het tijdschrift van het astma fonds over de expeditie naar de Himalaya en gaf zich op. Wie mee wil doen moet wel stabiele astma hebben. "Er was veel belangstelling voor", weet instructeur Frank Rempe uit Duiven. Aan hem de taak om samen met een aantal andere begeleiders de onervaren klimmers voor te bereiden op de beklimming van een deel van de Mount Everest . "Na een selectie bleven er dertig deelnemers over tussen de twintig en vijftig jaar oud." De groep staat inmiddels bekend als De-ice: Dutch expedition inspired by clymbing the Everest. De grootste Nederlandse expeditie die dit waagstuk tot nog toe gaat uitvoeren. Rempe: "Interessant is ook dat onze tocht nu gecombineerd wordt met een medisch onderzoek. Wij hebben de juiste onderzoekspopulatie. Een longarts, Emile Dubois uit Den Haag, gaat onderzoek doen naar de invloed van extreme hoogte op stabiele astma. Eerder is al gebleken dat hoogte positieve effecten kan hebben."

De tocht wordt georganiseerd door Rene de Bos. Sanders: "Een ervaren bergbeklimmer. Hij heeft de top van de Mount Everest gehaald. In ieder geval als tweede Nederlander." De Bos vroeg Frank Rempe om de expeditie te begeleiden als instructeur. Rempe klimt sinds 1988 en heeft diverse tochten samen met De Bos ondernomen. "Na mijn studie wilde ik iets leuks gaan doen. Ik deed een loopvakantie in Zweden, een keertje Alpen, stukje klauteren, klimcursus, alpinecursus, instructeurs opleiding bij de NKBV (Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging)."  Rempe heeft twee jaar om de groep in conditie te brengen. "Dat is natuurlijk een kwestie van discipline, trainen moet je zelf doen. Als je na 500 meter hardlopen omvalt kun je niet mee." Wie drie keer per week intensief sport, zou voldoende conditie moeten hebben om in ieder geval een stuk van de Everest op te komen. Rempe: "Met jeeps gaan we naar het base-kamp en vandaar lopen we naar kamp één. We zijn met onervaren mensen, de top zou wat érg ambitieus zijn. In totaal zijn we vijf weken weg."

De Mount Everest kan via twee kanten beklommen worden, vanuit Tibet en vanuit Nepal. Rempe: "De meeste klimmers kiezen de zuidkant, Nepal. Wij gaan via de Tibetaanse noordkant." Het wordt voor Sanders de eerste keer dat hij een serieuze klimpoging onderneemt. "Ik heb wel aan survival gedaan en mooie tochten tot 5000 meter gemaakt. Ik bereid me nu hard voor op de klim. Lijkt me prachtig om ver van de bewoonde wereld te zijn." De groep met leden uit heel Nederland komt elke twee maanden bij elkaar, een dag, weekend of week. Dan krijgen ze klimcursussen en werken aan hun conditie. Rempe: "Ze leren basistechnieken en wat te doen bij slecht weer. Het hoeven geen rotsklimmers te zijn, maar iedereen moet wel met touwen kunnen werken. Weten hoe je je zelf kunt 'zekeren', vast maken aan touwen, als je over sneeuw en ijs gaat. We maken van iedereen een basisalpinist." Alle ins en outs over de tocht zijn te vinden op internet: www.de-ice.nl.

Duiven Post, Woensdag 18 februari 2004

Hoofdsponsor


 
Topsponsors


 
>>  Ambassadeurs ...
 
>>  meer sponsoren ...
 
>>  Vrienden van ...
 
Samenwerking met


 
Uitgerust met


 >> 
Home
 
>> 
Contact
 
>> 
Nieuwsbrief ontvangen
 
>> 
Gastenboek
 
 
Sponsored by 2HV Solutions